Dzisiaj jest: 19.10.2019, imieniny: Michaliny, Michała, Piotra

Wina ekologiczne – czy smakują inaczej?

Dodano: 3 tygodnie temu Czytane: 69 Autor:
Redakcja poleca!

Coraz modniejsze staje się bycie EKO. Specjalne półki w sklepach na produkty BIO, EKO i organiczne. Również w segmencie win znajdziemy coś takiego. Wina ekologiczne są coraz bardziej popularne.

Wina ekologiczne – czy smakują inaczej?
Co sprawia, że coraz chętniej po nie sięgamy: cena, a może smak? Jak smakują wina ekologiczne?

W porównaniu do win konwencjonalnych smak tych ekologicznych się nie różni. Ponieważ na ostateczny smak nie wpływa posiadanie certyfikatu EKO. Smak wina zależy od sposobu uprawy winogron, sposobu produkcji, warunków glebowych, klimatycznych oraz od doświadczenia winiarzy. Wina ekologiczne nie posiadają określonego smaku, są po prostu inaczej produkowane.

Podział tych win jest dokładnie taki jak w przypadku konwencjonalnych. Dzielimy je na: czerwone, białe, różowe. Różnica polega jedynie na całym procesie, który jest bardziej naturalny.
 

Czy wina ekologiczne są drogie?

Certyfikat EKO nie wpływa znacząco na cenę, choć może ją podnieść. Jest wiele win budżetowych, które posiadają sprawdzone certyfikaty ekologicznej uprawy oraz produkcji. Na cenę wina wpływają czynniki takie jak kraj pochodzenia, czas leżakowania czy transport. Więc wino ekologiczne, jeżeli jest droższe, nie oznacza to, że cena wynika wyłącznie z tego, iż jest EKO, tylko również z innych czynników.
 

Odbywa się to podobnie jak w innych produktach ekologicznych – jogurtach, płatkach, sokach czy ciastkach. Ceny mogą się różnić, jednak nie zawsze. Są wina droższe, które pochodzą z konwencjonalnych upraw, są tańsze ekologiczne i odwrotnie. Na ceny produktów wpływa o wiele więcej czynników niż sam certyfikat EKO.
 

Dlaczego warto spróbować win ekologicznych?
 

Z tego samego powodu, dla którego jemy ekologiczne jogurty czy pijemy ekologiczne soki. W procesie produkcji ekologicznych produktów wykorzystuje się wyłącznie naturalne składniki, sposoby ochrony owoców czy receptury. Jest to zarówno zdrowsze dla naszego zdrowia, ponieważ dostarczamy do organizmu wyłącznie naturalne składniki i substancje, jak i dla środowiska. Podczas ekologicznego procesu produkcji wina ograniczamy emisję CO2 do atmosfery i innych substancji, którymi zwalczamy szkodniki czy chwasty. EKO uprawa winorośli i produkcja wina ma mnóstwo plusów, jak widać.  
 

Gdzie kupić dobre wino ekologiczne?

Jeżeli nie jesteśmy ekspertami w winach, warto udać się do miejsca, gdzie zostanie nam przybliżony ten świat. W specjalistycznych sklepach z winami można umówić się na degustację trunków oraz otrzymać wiele cennych rad dotyczących kupowania wina. Wykwalifikowany personel w przystępny sposób przybliży nam świat winiarstwa, opowie ciekawe historie i co najważniejsze – zaproponuje doskonały trunek.

Źródło: OF
Polecane
Polub nas na Facebook-u i bądź na bieżąco z informacjami ze świata OZE! (kliknij)