- gnojowica,
- ścieki z zakładów spożywczych, farmaceutycznych lub papierniczych,
- ścieki komunalne,
- wszelkie odpady roślinne.
Jak krok po kroku wygląda proces fermentacji beztlenowej?
Proces ten składa się z czterech etapów. W pierwszym z nich odpady organiczne są zgromadzone w specjalnych zbiornikach. Następnie poprzez rozkład substancji pod wpływem wody, związki organiczne, np. białka zamieniają się w aminokwasy, wielocukry w cukry proste, a tłuszcze w kwasy tłuszczowe.
W kolejnym etapie bakterie przetwarzają rozpuszczone w wodzie substancje chemiczne, w tym również produkty uzyskane w wyniku hydrolizy, do kwasów organicznych, tłuszczowych, alkoholi i produktów gazowych czyli CO2 i O2. Ta faza jest nazywana acidogenną. (z ang. acid = kwas) .
Następnie kolejny rodzaj bakterii przetwarza produkty uzyskane w poprzedniej fazie do octanów, związków organicznych, będących solami lub estrami kwasu octowego. Etap ten nazywamy acetogennym.
W ostatniej fazie następuje produkcja metanu przez bakterie metanowe z otrzymanych poprzednio produktów.
Oczywiście w komorze fermentacyjnej musimy zachować warunki sprzyjające powstawaniu biogazu. Mianowicie odczyn pH musi być równy ok. 7 oraz temperatura między 35-45 ºC.

Rys. 1 Powstawanie biogazu - schemat
Zalety produkcji energii z biogazu:
-odnawialne źródło energii
-pozyskana energia jest czysta
-proces wytwarzania nie degraduje środowiska
-surowce do wytwarzania biogazu są bardzo łatwo dostępne
-ograniczenie pogłębiania efektu cieplarnianego poprzez zmniejszenie emisji uwalnianego metanu do atmosfery
-wykorzystanie odpadów pofermentacyjnych jako nawozu,
-poprawa kultury rolnej na polskich wsiach,
- w związku z budową biogazowni zwiększenie ilości miejsc pracy w obszarach wiejskich, zagrożonych strukturalnym bezrobociem.
W jakim celu produkujemy biogaz?
- do celów grzewczych
- do wytwarzania energii elektrycznej
-odnawialne źródło energii
-pozyskana energia jest czysta
-proces wytwarzania nie degraduje środowiska
-surowce do wytwarzania biogazu są bardzo łatwo dostępne
-ograniczenie pogłębiania efektu cieplarnianego poprzez zmniejszenie emisji uwalnianego metanu do atmosfery
-wykorzystanie odpadów pofermentacyjnych jako nawozu,
-poprawa kultury rolnej na polskich wsiach,
- w związku z budową biogazowni zwiększenie ilości miejsc pracy w obszarach wiejskich, zagrożonych strukturalnym bezrobociem.
W jakim celu produkujemy biogaz?
- do celów grzewczych
- do wytwarzania energii elektrycznej
W Polsce wykorzystywanie biogazu nie jest jeszcze tak rozpowszechnione jak wykorzystanie np. energii wiatrowej. Biogaz w znaczących ilościach z powodzeniem wykorzystują następujące kraje: Niemcy, Dania, Austria czy Szwecja.
Niestety koszty instalacji są duże, a towarzysząca przy produkcji biogazu emisja nieprzyjemnych zapachów budzi obawy i niechęć społeczeństwa.
Wykorzystywanie biogazu jest jednak jedną z najbardziej obiecujących technologii z powodu pozbycia się odpadów, jakie wytwarzamy - a wytwarzamy ich bardzo dużo. Jednocześnie składowanie ich jest problematyczne i uciążliwe dla środowiska.
Warto wiedzieć, że :
- w 2009 roku całkowita moc zainstalowana w polskich biogazowniach wyniosła około 64 MW.
- W 2009 roku w UE z biogazu wyprodukowano w elektrowniach i elektrociepłowniach około 8600 GWh energii elektrycznej.
- W 2013 roku ilość energii elektrycznej wytworzonej z biogazu rolniczego wyniosła 227,88 GWh.