Odpady przemysłu spożywczego
Do produkcji biogazu wykorzystuje się z powodzeniem produkty uboczne i odpady z przemysłu spożywczego – wywar gorzelniany, młóto, wysłodki buraczane, pulpę ziemniaczaną, wytłoki z owoców (powstające przy produkcji soków), pestki z jabłek, melasę buraczaną, tłuszcze odpadowe, odpady z rzeźni (krew, treść przewodu pokarmowego zwłaszcza przeżuwaczy). Ponadto otręby i odpady z czyszczenia ziarna, odpady z młyna, śruty poekstrakcyjne, makuchy, maślankę, serwatkę, glicerynę powstającą przy produkcji estrów metylowych (biodiesla) z olejów roślinnych, tłuszcze posmażalnicze, obierki ziemniaczane i odpady ziemniaków, pozostałości z zakładów zbiorowego żywienia (stołówek), odpady owoców, warzyw, kawy, herbaty, tytoniu i wielu tym podobnych.
Tab.1 Odpady przemysłu spożywczego jako substrat do biogazowni (parametry z EU Agrobioas)
Innym odpadem powstającym przy przerobie surowców pochodzenia rolniczego jest serwatka. Powstaje ona w zakładach mleczarskich podczas wytwarzania serów twardych i twarogów. Jest złożoną mieszaniną wielu wartościowych składników: węglowodanów (zwłaszcza laktozy), białek, tłuszczu, kwasów organicznych, witamin i soli mineralnych. Z całkowitej objętości mleka wykorzystywanego do produkcji serów aż 80-90% opuszcza ten proces jako serwatka. Serwatka jest świetnym substratem fermentacyjnym. Ocenia się, że w Polsce objętość powstającej serwatki wynosi blisko 2 mln m3/rok. Ilość energii, jaką można uzyskać z takiej ilości serwatki w procesie fermentacji metanowej, mieści się w przedziale 198-560 GWh/rok.
Mikrobiogazownie w Indiach wykorzytujące odpady spożywcze
Sektor rolno-spożywczy w Polsce rocznie produkuje się około 590 tysięcy ton odpadów z przetwórstwa mięsa oraz ponad 377 tys. Mg z przetwórstwa owoców i warzyw. Uwzględniając średnią zawartość w tych odpadach suchej masy organicznej oraz ich produktywność w przeliczeniu na biogaz, na ich bazie rocznie można by uzyskać ok. 60 mln m3 biogazu.
Pozostałe artykuły na temat substratów do biogazowni:
1. Substraty do produkcji biogazu - rośliny energetyczne
2. Substraty do produkcji biogazu - osady ściekowe
3. Substraty do produkcji biogazu - odpady hodowlane
4. Substraty do produkcji biogazu - odpady komunalne